Iniciativa prebolevnikov želi podatke (Delo, 7.12.2021)

Delo danes piše o zahtevi po podatkih glede prebolevnikov, ki jo je naša iniciativa prebolevnikov naslovila na NIJZ.

Brigite Ferlič Žgajnar spremlja naš trud in piše:

“Poročali smo že, da se ljudje, ki so preboleli covid-19, z njim redkeje ponovno okužijo kot cepljeni. Kljub temu status prebolevnika velja le šest mesecev. Na krivično stanje v zvezi s tem opozarjajo v novi Civilni iniciativi za strokovno obravnavo prebolelih po okužbi s sars-cov-2. Od pristojnih institucij zahtevajo podatke, iz katerih bi lahko ugotavljali vpliv prebolevnikov na širjenje epidemije.”

V nadaljevanju lepo opiše, zakaj so ustrezni podatki potrebni, in da jih NIJZ ni posredoval:

“Prebolevniki, združeni v komaj nastali civilni iniciativi, so z namenom podrobnejše analize slovenskih podatkov v zvezi s prebolevniki prosili NIJZ, da jim posreduje število domnevno ponovno okuženih prebolevnikov, število zanesljivo ponovno okuženih prebolevnikov, število hospitaliziranih ponovno okuženih prebolevnikov ter podatek, ali so za katerega od teh zanesljivo okuženih potrdili ponovno okužbo, število hospitaliziranih ponovno okuženih prebolevnikov na intenzivni terapiji ter podatek, ali so za katerega od teh zanesljivo potrdili ponovno okužbo. Iz NIJZ so jim posredovali skope podatke.”

Opozori tudi na razlike po državah, čeprav se NIJZ sklicuje na skupen pristop na ravni EU:

“Povejmo, da so glede veljavnosti statusa prebolevnikov ureditve po posameznih državah različne. V Italiji, na primer, velja leto dni, v Avstriji pol leta, a ga je možno podaljševati s testiranjem na protitelesa, kar pri nas ni mogoče.”

Celoten članek je na voljo na Delovi spletni strani:

https://www.delo.si/novice/slovenija/iniciativa-prebolevnikov-zeli-podatke/?fbclid=IwAR3Sh04CH8zdunmEuh4aRa7-fA7w34nFgxzPMzWieu4uv1vffnGMXPR-sS4

Naše trenutno mnenje pa je: Če bi imeli podatke, ki jih želimo, bi lahko naredili več sklepov, tako pa očitno najbolj osnovnih trendov glede prebolevnikov na NIJZ ne spremljajo, a se bomo z njimi še naprej trudili vzpostaviti ustrezen dialog.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.